Tapahtumat

Tulevat tapahtumat

Menneet tapahtumat

2019

28.2.2019 Tutustu Mummon muistot ja vaarin vakat: sukuni kalevalainen perintö nykyajassa -kilpailutöihin napauttamalla linkkiä.

Eeva Kontturi

Tähettären täyttelemä (kuva Eeva Kontturi)
Lauloi kuusen kukkalatvan (kuva Eeva Kontturi)
Tapiola (kuva Eeva Kontturi)
Siipi iski ilman äärtä, toinen lainetta lakaisi (kuva Eeva Kontturi)

Marjatta Hiltunen

Äidin tyttönä kutomasta (70 v vanha) punapoimintaliinan ehjästä osasta tehdyt vieraskirjan kannet.
Sukat on neulottu tädin 1960-luvulla neulomien sukkien mallilla. Varren langat kasvivärjättyjä. (kuva Marjatta Hiltunen)
Tädin virkkaama lakanapitsi ja hänen kirjomansa pikkuliina tyynyjen somisteina. (kuva Marjatta Hiltunen)

Valma Kaltiainen

Työhon kuuluu kuvasarja, josta julkaisemme tässä osan.

Taikinaa alustetaan käsin kunnes se irtoaa käsistä. (kuva Anja Kangas)
Taikinanjuuri on kääritty tiiviisen muovipussiin odottamaan seuraava leipomiskertaa. (kuva Anja Kangas)
Kypsät leivät (kuva Anja Kangas)
Voi sulaa lämpimällä leivällä. (kuva Anja Kangas)

Anja Kangas

28.2.2019 Kalevalanpäivä alkoi seppeleenlaskulla Kalevalaan laulaneitten Ilomantsin suurlaulajien muistomerkille. Pogostan yläkoulun oppilaat olivat valmistaneet havuseppeleen ja alakoulun opettajat oppilaiden ideoista runon, joka luettiin seppeleenlaskun yhteydessä. Seppeleenlaskussa oli Kalevalaisten Naisten lisäksi Pogostan ylä- ja alakoulun oppilaskunnan edustajia.


Opettaja:
Mieleni minun tekevi
aivoni ajattelevi
tiedustella vunukoilta
kysellä Mantsin lapsilta.

Miks on ilo Ilomantsis
riemu rajaseudullamme?
Mikä hyvää tärkeätä
täällä kotiseudullasi?

Lapset:
Tääl on oma rakas koti
pesäpaikka turvallinen
isä,äiti, siskot, veljet
perheeni paras paikalla.

Metsät käydä, vedet uida,
lumet laskea mäkeä.
Ladut hiihtää, jäät luistella
kerhot harrastaa liikuntaa.

Yhdessä kaikki leikimme,
pelit kivasti pelaamme.
Nintendot, Little´s Petshopit,
legot, fortnitet, Schleis-hepat.

Perheenä yhdessä tehdään,
mummot, ukitkin mukana
lenkillä, uimahallilla,
metsäl puhtaassa luonnossa.

Yhdessä:
Pogostan koulu ja kylä
rauhallinen, olo hyvä.
Pogosta paras paikka on
kotiseutumme verraton.

Ilomantsin kunnan Kalevalajuhlassa Pogostan alakoululla palkittiin Mummon muistot ja vaarin vakat: sukuni kalevalainen perintö nykyajassa -kilpailun työt. Aikuiset sarjat -voittajaksi tuli Marjatta Hiltunen ja Seniorit -sarjan voittajaksi Eeva Kontturi. Voittajat palkittiin Kalevala Korun kaulakoruilla.

Kalevalanpäivä päättyi Liisa Matveisen saaman Larin Paraske -palkinnon kunniaksi järjestettyyn juhlaan Parppeinpirtillä. Juhlimme Liisaa yhdessä Joensuun Kalevalaisten Naisten kanssa. Tilaisuuden alussa nostimme maljan Liisan kunniaksi ja nautimme Parppeinpirtin herkkuja. Saimme kuulla Ilomantsin Mieslaulajien Liisalle laulamia serenadeja. Myös Liisa laulatti ja leikitti yleisöä.

Kuva Leila Virnes

Kuva Leila Virnes

Tilaisuudessa Raija Klemola kertoi vanhempiensa Paula ja Heikki Klemolan merkityksestä Runokylän syntyyn. Joensuun Kalevalaisten Naisten entinen sihteeri Lea Lihavainen ja tutkija, kirjailija Aino Räty-Hämäläinen kertoivat Larin Paraskeesta. Lämminhenkisessa tilaisuudessa oli nähtävillä kauniita kansallispukuja, sarafaaneja ja feresejä. Tilaisuus päättyi  Joensuun Kalevalaisten Naisten sihteerin Anja Halosen ja Liisa Matveisen yhteislauluun.


15.2.2019 Elvi Lemmetyinen, Ilomantsin Kalevalaisten Naisten puheenjohtaja 2012-2017 ja nykyisen hallituksen yleisvarajäsen juhlisti 70-vuotispäiviään. Ilomantsin Kalevalaiset Naiset onnittelevat Elviä.

Mummon muistot ja vaarin vakat: sukuni kalevalainen perintö nykyajassa-kilpailu

Mikä sitoo sinut sukusi historiaan, suomalaiseen kansanperinteeseen, kalevalaisuuteen? Onko se isotädin kutoma ja kirjailema pellavalakana, joka on juhlissa pöytäliinana, mummon vanha räsymatto, josta on tehty tyyny vai isoukin valmistama puukko, josta on otettu mallia uusiin puukkoihin? Entä onko äidin leipoman ruisleivän juuri kulkenut suvussa kauan? Ilomantsin Kalevalaiset Naiset järjestävät Kalevalaisten Naisten Liiton vuoden 2018 teemaan ”Kalevalainen koti” pohjautuen kilpailun ”Mummon muistot, vaarin vakat: sukuni kalevalainen perintö nykyajassa”. Kilpailussa etsitään keinoja, joilla kalevalainen perinne on tuotu nykyaikaan ja kenties viedään tulevaisuuteen.

Kilpailuaika on 1.11.2018-31.1.2019. Työt lähetetään sähköisesti Ilomantsin Kalevalaisten Naisten puheenjohtajalle Liisa Matveiselle osoitteeseen liisa.matveinen@gmail.com tai Ilomantsin kunnan info-pisteeseen, ilman sähköä, Kalevalaisille Naisille. Työ voi olla esimerkiksi perinteeseen liittyvä valokuva, video tai resepti. Tärkeää on liittää tarina kilpailutyöhön mukaan.

Kilpailussa on neljä sarjaa: alakoululaiset, yläkoululaiset ja lukiolaiset yhdessä, aikuiset ja seniorit. Palkintojenjakotilaisuus on Kalevalanpäivänä 28.2.2019. Palkinnot ovat lahjakortteja paikallisiin yrityksiin sekä tuotepalkintoja. Kilpailutöistä kootaan näyttely kunnanviraston aulaan.

Lisätietoja antaa Liisa Matveinen liisa.matveinen@gmail.com. Tietoa kilpailusta löytyy myös Pogostan Sanomista, joka ilmestyi 1.11.2018.

2018

2.12.2018 Yli sata ihmistä osallistui ekumeeniseen adventin avaukseen Parppeinvaaralle. Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Ilomantsin ev.lut.seurakunnan, ort.seurakunnan, Ilomantsin Kalevalaisten Naisten, Kalevala Korun, Ravintola Parppeinpirtin ja Ilomantsin Museosäätiön kanssa. Ohjelmaan kuului kynttiläkulkue ja hartaushetki lyhtyjen, jätkänkynttilöiden ja nuotion loisteessa Runonlaulajan pirtin pihapiirissä Parppeinvaaralla. Hartaushetken jälkeen siirryimme ravintola Parppeinpirttiin, missä Ilomantsin Kalevalaiset Naiset ja Kalevala Koru tarjosivat glögiä, joulupuuroa puolukkakiisselin kera, kahvia, teetä ja spelttipipareita.  Pirtissä meille lauloi Ilomantsin ortodoksinen kirkkokuoro. Ilomantsin Kalevalaisten Naisten puheenjohtaja Liisa Matveinen laulatti ja leikitti yleisöä. Ilta päättyi joulubingoon. Haluamme kiittää kaikkia tapahtumaan osallistuneita. Kiitokset myös Kalevala Korulle ja bingopalkintoja lahjoittaneille: Hovin kammari, Ilomantsin Kirjakauppa, Ilomantsin kunta, Ilomantsin Osuuspankki, Ilomantsin Valmakauppa, Ilomantsin Yrittäjät, K-rauta Laatikainen, Kuntoutumis- ja päiväkeskus Ilona, Mantsin Kehys, Rajakartano.

13.10.2018 Kalevalaisten Naisten Liitto on myöntänyt Larin Paraske -palkinnon musiikin maisteri, taiteilija, kansanmuusikko Liisa Matveiselle. Ilomantsin Kalevalaiset Naiset onnittelevat puheenjohtajaansa.


Kuva Seija Tiihonen

6.9.2018 Syksyinen kalmistoretki. Tutustuimme TT Juha Riikosen johdolla Kokonniemen kalmistoon, sankarihautausmaahan ja Mustamäen hautausmaahan. Saimme kuulla tarinoita mm. työmiehistä, itkuvirsien laulajista, kauppiaista, sankarivainajista, apteekkarista ja katovuosina nälkään kuolleista. Aurinkoinen syyssää suosi järjestämäämme tapahtumaa ja siihen osallistui 22 henkilöä. Lopuksi nautimme kahvit ja karjalanpiirakat seurakuntakeskus Eliassa.

17.8.2018  Suden aika -konsertti ravintola Parppeinpirtissä. Ilomantsin Kalevalaiset Naiset ry:n jäsenet saivat konserttilipusta kahden euron alennuksen.


17.8.2018 Ilomantsin Kalevalaiset Naiset osallistuivat Pogostan yläkoulun 8. luokan oppilaille järjestettävään metsäleirikouluun. Toiminnallisen rastin teemana oli Kalevalainen koti. Rastilla vuoltiin käyttöesine, joka löytyy jokaisesta kodista – puulasta. Oppilaiden vuollessa haavasta lastaa heille kerrottiin Kalevalaisten Naisten toiminnasta ja vuoden teemasta Kalevalainen koti.  Keskustelimme, mikä tunne tai esine luo kodin. Entä mikä on kodin tärkein tila? Entä sitten, jos kotia ei ole?22.7.2018 Laskimme luonnonkukkakimput Mateli Kuivalattaren haudalle Varisvaaran hautausmaalle. Raija Klemola kertoi Mateli Kuivalattaren elämästä. Tämän jälkeen siirryimme Parppeinvaaran museokylään, jossa Liisa Matveinen lauloi Matelin lauluaitan rappusilla Matelin tekstiä.

11.7.2018 Osallistuimme kesäasukkaiden toritapahtumaan, jossa kerroimme Kalevalaisten Naisten toiminnasta, esittelimme kansanasuja ja järjestimme arpajaiset. Uusi puheenjohtajamme Liisa Matveinen esittäytyi ja esiintyi toriyleisölle.

2017


Kalevala Koru 80 v -juhlanäyttely Kuopion taidemuseossa 30.6.2017
Ilomantsin Kalevalaisten matka Tveriin 27.9.-1.10.2017